Delikatny i puszysty deser z nutką czekolady i orzechami . Ładnie wygląda i wyśmienicie smakuje :)
3 godz.
Dla 4 osób
Składniki:
Na 4 porcje
1) 250 ml mleka
2) 250 ml śmietany 30%
3) 3 desery Crème au Chocolat z sosem o smaku orzechów laskowych
4) 80 g cukru
5) aromat rumowy
6) płatki migdałowe
7) orzechy laskowe
8) kilka biszkoptów
9) żelatyna
10) pestki granatu
11) kilka bez (do dekoracji)
1.3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w gorącej wodzie.
2.Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy, ale tak aby ich nie zagotować. Dodajemy kilka kropli aromatu rumowego oraz rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
3.Na dnie pucharków układamy biszkopty i posypujemy je płatkami migdałowymi. Biszkopty zalewamy mleczno-śmietanową masą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
4.6 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną żelatynę dodajemy do kremu czekoladowego. Krem czekoladowy układamy na zastygniętej warstwie mleczno-śmietanowej i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
5.Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni i tłuczemy w moździerzu.
6.Desery dekorujemy potłuczonymi orzechami, pestkami granatu i kawałkami bezy.
Komentarze