Panzanella

0 (0 ocen)

  • 45 min

Tradycyjna włoska sałatka chlebowo-pomidorowa. Ilu kucharzy tyle wersji, oto moja. Lekka, orzeźwiająca.

  • 45 min

Składniki:


  • bułki ciabatta ( najlepiej czerstwe ) , 250 g
    ząbek czosnku
    1/4 szklanki oliwy z oliwek ( 60 g )
    500 g pomidorków cherry, przekrojonych na połówki
    1 ogórek pokrojony na cienkie plasterki ( 130 g )
    1 awokado , grubo pokrojone ( 250 g )
    1/4 szklanki kaparów ( 50 g )
    1 żółta papryka , grubo pokrojona ( 350 g )
    puszka białej fasoli , opłukanej i osączonej ( 400 g )
    1/2 szklanki grubo pokrojonej świeżej bazylii
    Pomidorowy winegret : pół szklanki soku pomidorowego
    1/4 szklanki octu z czerwonego wina
    1/3 szklanki oliwy z oliwek ( 80 ml )

Panzanella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Panzanella 1. Bułki ciabatta pokroiłem na kostki ok. dwu centymetrowe. Przecisnąłem czosnek przez praskę i wymieszałem z oliwą. Połączyłem chleb z miksturą , delikatnie ale dokładnie wymieszałem.
    Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni C. Bułki rozłożyłem na pojedynczą warstwę na blasze i zapiekałem ok. 10 minut, aż lekko się zarumieniły.
    Przygotowałem pomidorowy winegret. Włożyłem zrumienione, ostudzone kostki do tej samej miski, w której mieszałem oliwę z czosnkiem, dodałem pozostałe składniki i sos winegret. Wymieszałem ostrożnie składniki.
    Sałatkę podałem zaraz po połączeniu składników, aby grzanki nie przesiąkły zbytnio sosem.

Komentarze

Podobne przepisy