PANZEROTTO

0 (0 ocen)

Bardzo znany w£oski pierozek z pizzeri smaczny,idealny na ciep£à kolacjè i nie tylko:)

Składniki:

  • CIASTO:
    30dkg màki
    3dkg drozdzy
    2 £yzeczki cukru
    4 £yzki ciep£ego mleka
    szczypta sol
    2 £yzki oliwy z oliwek
    o.k. pò£ szkl.ciep£ej wody
    FARSZ:
    1 mozarella(pokrojona w drobnà kostkè)
    2 £yzki sosu pomidorowego
    1£yzka oliwa z oliwek
    sòl pieprz
    bazylia

Panzerotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do kubka wk£adamy drozdze wsypujemy cukier i dodajemy ciep£e mleko,mieszamy odstawiamy w ciep£e miejsce.Czekamy az "urosnie"(o.k.10 min.)
  • PANZEROTTO 2. Do miski przesiewamy màkè dodajemy sòl oliwè drozdze i stopniowo ciep£à wodè,zagniatamy ciasto ma byc sprèzyste.Formujemy kulkè przykrywamy scierkà,odstawiamy na 30 min az wyrosnie.
  • PANZEROTTO 3. Gotowe ciasto rozwa£kowujemy na kwadrat,kroimy na mniejsze kaw£ki(o.k.8 ) i wyk£adamy farsz.Polewamy sosem pomidorowym.
  • PANZEROTTO 4. Sklejamy dok£adnie brzegi panzerotto za pomocà widelca.Smarujemy wierzch oliwà.
  • PANZEROTTO 5. Pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku ok.15 min

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy