Pyszne pappardelle z baraniną i prawdziwkami w sosie fond
1 godz. 30 min
Składniki:
SKŁADNIKI na 2 porcje:
makaron pappardelle - 250g
250g baraniny (mięso z udźca)
prawdziwki mrożone - kilka sztuk
sos fond - można kupić gotowy lub zrobić - ciemny sos do mięs
sól, pieprz, czosnek
włoszczyzna
oliwa
Pappardelle z baraniną i prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg przepisu.
Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki, ugotować z włoszczyzną i cebulą, posolić - jak rosołowe.
Prawdziwki wrzucić na patelnię z oliwą, dodać kawałki baraniny (nie kroić na mniejsze), fond, drobno posiekany czosnek, pieprz i poddusić - sos ma odparować.
Do gotowego sosu wrzucić przecedzony makaron,
delikatnie wszystko wymieszać - ewentualnie posolić do smaku. I nakładać na talerz :)
2.Domowy sposób na "szybki i prosty" sos fond:
kości cielęce lub wołowe
marchewka, cebula,
świeże: tymianek i rozmaryn
Wszystkie składniki kładziemy na blasze, i pieczemy do "przypalenia" (ok 20-30minut)
"Przypalone" kości, warzywa i zioła wrzucamy do garnka, dodajemy czosnek, zalewamy wodą i gotujemy 2-3 godziny.
Komentarze