Pappardelle z baraniną i prawdziwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne pappardelle z baraniną i prawdziwkami w sosie fond

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI na 2 porcje:
    makaron pappardelle - 250g
    250g baraniny (mięso z udźca)
    prawdziwki mrożone - kilka sztuk
    sos fond - można kupić gotowy lub zrobić - ciemny sos do mięs
    sól, pieprz, czosnek
    włoszczyzna
    oliwa

Pappardelle z baraniną i prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg przepisu.
    Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki, ugotować z włoszczyzną i cebulą, posolić - jak rosołowe.
    Prawdziwki wrzucić na patelnię z oliwą, dodać kawałki baraniny (nie kroić na mniejsze), fond, drobno posiekany czosnek, pieprz i poddusić - sos ma odparować.
    Do gotowego sosu wrzucić przecedzony makaron,
    delikatnie wszystko wymieszać - ewentualnie posolić do smaku. I nakładać na talerz :)
  • 2. Domowy sposób na "szybki i prosty" sos fond:
    kości cielęce lub wołowe
    marchewka, cebula,
    świeże: tymianek i rozmaryn

    Wszystkie składniki kładziemy na blasze, i pieczemy do "przypalenia" (ok 20-30minut)
    "Przypalone" kości, warzywa i zioła wrzucamy do garnka, dodajemy czosnek, zalewamy wodą i gotujemy 2-3 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy