Papryka babci Maryli

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciepły posiłek na chłodne jesienne wieczory

  • 30 min

Składniki:

  • - 4 czerwone duże papryki
    - 0,5 kg mięsa mielonego
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 woreczek ryżu
    - 1 cebula
    - sól i pieprz do smaku
    - gałązka natki pietruszki
    - dowolny sos pomidorowy

Papryka babci maryli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, mięso mielone wymieszać z potartą cebulą, czosnkiem i posiekaną pietruszką doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać przestudzony ugotowany ryż. Odkroić górną część papryki, wyciąć gniazdo nasienne, opłukać paprykę pod wodą. Włożyć farsz do przygotowanej papryki i przykryć jej górną wcześniej odkrojoną częścią. Do naczynia żaroodpornego wlać dowolny sos pomidorowy i na nim ułożyć papryki. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać około 60 minut.

Porady

Zamiast gotowego sosu pomidorowego można w sezonie zrobić własny przecier pomidorowy i na nim ułożyć papryki. A żeby "zmontować" paprykę można pomóc sobie wykałaczkami ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy