Papryka babci maryli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie, mięso mielone wymieszać z potartą cebulą, czosnkiem i posiekaną pietruszką doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać przestudzony ugotowany ryż. Odkroić górną część papryki, wyciąć gniazdo nasienne, opłukać paprykę pod wodą. Włożyć farsz do przygotowanej papryki i przykryć jej górną wcześniej odkrojoną częścią. Do naczynia żaroodpornego wlać dowolny sos pomidorowy i na nim ułożyć papryki. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać około 60 minut.
Porady
Zamiast gotowego sosu pomidorowego można w sezonie zrobić własny przecier pomidorowy i na nim ułożyć papryki. A żeby "zmontować" paprykę można pomóc sobie wykałaczkami ;)
Komentarze