Papryka czerwona konserwowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dzisiaj proponuję coś, z czego będziemy się cieszyć zimowym popołudniem do obiadku, na przyjęcie, do różnych zakąsek - zatrzymanie lata w słoiku, a mianowicie smaczna i zdrowa papryka konserwowa.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg papryki czerwonej
    ziele angielskie,
    pieprz czarny ziarnisty
    czosnek
    liść laurowy
    ZALEWA
    2 l wody
    1 szkl octu
    4 płaskie łyżeczki soli
    4 czubate łyżeczki cukru

Papryka czerwona konserwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę, umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki – ósemki. Do czystych wyparzonych słoików wrzucić po liściu laurowym, kawałku ( mały ząbek) czosnku, kilka ziaren pieprzu i kilka ziaren ziela angielskiego, włożyć paprykę , ( dość ciasno). Zalewę zagotować i gorącą zalać słoiki. Zakręcić i pasteryzować ok 15 min.
    Z tego przepisu wyszło mi 6 słoiczków 375 ml

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy