Dzisiaj proponuję coś, z czego będziemy się cieszyć zimowym popołudniem do obiadku, na przyjęcie, do różnych zakąsek - zatrzymanie lata w słoiku, a mianowicie smaczna i zdrowa papryka konserwowa.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg papryki czerwonej
ziele angielskie,
pieprz czarny ziarnisty
czosnek
liść laurowy
ZALEWA
2 l wody
1 szkl octu
4 płaskie łyżeczki soli
4 czubate łyżeczki cukru
Papryka czerwona konserwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę, umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki – ósemki. Do czystych wyparzonych słoików wrzucić po liściu laurowym, kawałku ( mały ząbek) czosnku, kilka ziaren pieprzu i kilka ziaren ziela angielskiego, włożyć paprykę , ( dość ciasno). Zalewę zagotować i gorącą zalać słoiki. Zakręcić i pasteryzować ok 15 min.
Z tego przepisu wyszło mi 6 słoiczków 375 ml
Komentarze