Papryka faszerowana

0 (0 ocen)

  • 20 min

Idealne danie na zimę

  • 20 min

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
    15 dag pieczarek
    10 dag ryżu
    duża cebula
    olej
    sól i pieprz
    sos pomidorowy
    1 łyżka oleju
    1 cebula
    3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1/2 l wody
    śmietana (niekoniecznie)
    mąka,
    sól, pieprz, cukier

Papryka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ryż. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w talarki, dodajemy sól i pieprz, a następnie podsmażamy na łyżce oliwy aż woda z pieczarek całkowicie odparuje. Po zdjęciu pieczarek z ognia wsypujemy ryż, i doprawiamy.
    Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i białe błony, wypełniamy farszem.
    Napełnione papryki ustawiamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 30 min - czas może się różnić w zależności od wielkości papryk, typu piekarnika itp., zatem radzę zaglądać do papryczek, a po 20 min sprawdzić, czy ich miękkość już nam odpowiada.
    Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę złoty kolor. Dodać przecier i przesmażyć do połączenia składników. Wodę wymieszać z łyżką mąki i zagotować. Przyprawić i ewentualnie dodać trochę śmietany. Polać upieczoną paprykę.

Komentarze

Podobne przepisy