4 czerwone papryki
15 dag pieczarek
10 dag ryżu
duża cebula
olej
sól i pieprz
sos pomidorowy
1 łyżka oleju
1 cebula
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1/2 l wody
śmietana (niekoniecznie)
mąka,
sól, pieprz, cukier
Papryka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ryż. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w talarki, dodajemy sól i pieprz, a następnie podsmażamy na łyżce oliwy aż woda z pieczarek całkowicie odparuje. Po zdjęciu pieczarek z ognia wsypujemy ryż, i doprawiamy.
Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i białe błony, wypełniamy farszem.
Napełnione papryki ustawiamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 30 min - czas może się różnić w zależności od wielkości papryk, typu piekarnika itp., zatem radzę zaglądać do papryczek, a po 20 min sprawdzić, czy ich miękkość już nam odpowiada.
Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę złoty kolor. Dodać przecier i przesmażyć do połączenia składników. Wodę wymieszać z łyżką mąki i zagotować. Przyprawić i ewentualnie dodać trochę śmietany. Polać upieczoną paprykę.
Komentarze