Papryka faszerowana grzybami leśnymi.

0 (0 ocen)

pożywna przystawka, która ma wiele witamin.

Składniki:

  • 4 papryki
    500 g grzybów leśnych
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    150 g sera gouda
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    masło klarowane mlekovita
    ½ pęczka natki
    2 gałążki tymianku
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz

Papryka faszerowana grzybami leśnymi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Ser gouda zetrzeć na tartce. Natkę i tymianek umyć, posiekać. Grzyby oczyścić, większe pokroić na kawałki.
  • 2. Rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego, zeszklić cebulę. Wrzucić grzyby i tymianek, posolić smażyć 5 minut. Dołożyć czosnek, smażyć 3 minuty. Dodać natkę i jogurt, doprawić gałką muszkatołową oraz pieprzem.
  • 3. Papryki napełnić farszem, ułożyć w posmarowanym masłem naczynie żaroodpornym. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Posypać startym serem. Piec kolejne 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy