Papryka faszerowana kaszą

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Wykwintna i pyszna kolacja.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - papryka czerwona: 3 sztuki
    - pieczarki: 200 gramów
    - mała kapusta pekińska: 0.5 sztuki
    - kasza gryczana: 0.5 szklanki
    - ser mozarella: 125 gramów
    - pieprz świeżo zmielony do smaku: 4 szczypty
    - masło klarowane: 2 łyżki
    - sól do smaku: 6 szczypt
    - pieprz do smaku: 4 szczypty

Papryka faszerowana kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę podzielić na dwie części, wydrążyć środek. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i włożyć papryki aby puściły wodę na około 15 minut. Odlać wodę z papryk. Na rozgrzaną patelnię z masłem położyć pocięte w plasterki pieczarki smażyć, aż puszczą sok. Do patelni dodać poszatkowaną kapustę, smażyć na średnim ogniu, aż całość zmięknie i odparuje. Smażone warzywa doprawić solą i pieprzem. Pół szklanki kaszy ugotować na sypko. Kaszę wymieszać z warzywami. Papryki nadziewać mieszaniną. Na nadziane papryki nałożyć po dwa plasterki mozarelli, przyprószyć solą i pieprzem. Papryki piec w piekarniku nagrzanym do 180-190stopni Celsjusza ok. 45-55 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy