Papryka faszerowana kaszą bulgur

0 (0 ocen)

  • 60 min

warzywa faszerowane

  • 60 min

Składniki:

  • 3 papryki ładne czerwone
    120 g kaszy bulgur
    300 g mięsa mielonego
    sól
    pieprz
    jajko
    oregano
    szczypta cynamonu
    pieprz ziołowy staropolski

    3 pomidory
    1 cebula
    200 ml śmietany 22%

Papryka faszerowana kaszą bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, odkrawamy ładnie tuż za korzonkiem , odkrywamy, i oczyszczamy z nasion, wycinając całe gniazdo nasienne.
    Kaszę bulgur gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu.
    Kaszę studzimy, i mieszamy z mięsem, jajkiem i przyprawami.
    Nadziewamy dokładnie ugniatając papryki i ustawiamy je obok siebie.

    Następnie nastawiamy na ogień garnek w którym zmieszczą się na stojąco wszystkie papryki.
    Kroimy cebulę, i pomidory obrane ze skórki, podlewamy tłuszczem i smażymy przez kilka minut, następnie podlewamy wodą dodajemy sól i pieprz i ustawiamy papryki obok siebie.
    Gotujemy pod przykryciem 40 min. Wyjmujemy ostrożnie papryki, sos miksujemy za pomocą blendera i przyprawiamy do smaku a na koniec podprawiamy śmietaną, można do śmietany dodać odrobinę mąki ale nie jest to koniecznie. Paprykę podajemy z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy