Papryka faszerowana kaszą bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy, odkrawamy ładnie tuż za korzonkiem , odkrywamy, i oczyszczamy z nasion, wycinając całe gniazdo nasienne.
Kaszę bulgur gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu.
Kaszę studzimy, i mieszamy z mięsem, jajkiem i przyprawami.
Nadziewamy dokładnie ugniatając papryki i ustawiamy je obok siebie.
Następnie nastawiamy na ogień garnek w którym zmieszczą się na stojąco wszystkie papryki.
Kroimy cebulę, i pomidory obrane ze skórki, podlewamy tłuszczem i smażymy przez kilka minut, następnie podlewamy wodą dodajemy sól i pieprz i ustawiamy papryki obok siebie.
Gotujemy pod przykryciem 40 min. Wyjmujemy ostrożnie papryki, sos miksujemy za pomocą blendera i przyprawiamy do smaku a na koniec podprawiamy śmietaną, można do śmietany dodać odrobinę mąki ale nie jest to koniecznie. Paprykę podajemy z sosem.
Komentarze