Moja rodzina bardzo lubi kaszę gryczaną więc tym razem wykorzystałam ją do przygotowania tego dania.
2 godz.
Składniki:
8 papryk różnokolorowych
1 duża cebula
50 dag mięsa mielonego wolowo -wieprzowego lub z indyka
20 dag kaszy gryczanej ( u mnie nie prażona)
sól i pieprz
tymianek lub inne ulubione przyprawy
szklanka sera żółtego startego
2-3 łużki oleju
Papryka faszerowana kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać na drobno, zeszklić na oleju.
2.Kaszę gryczaną ugotować na sypko.Odcedzić, przestudzić.
3.Do kaszy dać cebulę, mięso, sól, pieprz do smaku, tymianek, wszystko razem dokładnie wymieszać.
4.Papryki umyć, odkroić wierzch, oczyścić z nasion. Do każdej papryki nakładać farsz, lekko docisnąć. Przykryć górnią częścia papryki wstawić do naczynia żaroodpornego lub garnka, podlać wodą. Zapiekać ok 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
5.15-20 minut przed końcem pieczenia "kapelusze" papryk odkryć i na kazdą paprykę nalożyć żółty ser. Wstawić do piekarnika do dalszego pieczenia.
Porady
Papryki zamiast wody można podlać sosem pomidorowym.
Komentarze