PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moja rodzina bardzo lubi kaszę gryczaną więc tym razem wykorzystałam ją do przygotowania tego dania.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 8 papryk różnokolorowych
    1 duża cebula
    50 dag mięsa mielonego wolowo -wieprzowego lub z indyka
    20 dag kaszy gryczanej ( u mnie nie prażona)
    sól i pieprz
    tymianek lub inne ulubione przyprawy
    szklanka sera żółtego startego
    2-3 łużki oleju

Papryka faszerowana kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać na drobno, zeszklić na oleju.
  • 2. Kaszę gryczaną ugotować na sypko.Odcedzić, przestudzić.
  • 3. Do kaszy dać cebulę, mięso, sól, pieprz do smaku, tymianek, wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • 4. Papryki umyć, odkroić wierzch, oczyścić z nasion. Do każdej papryki nakładać farsz, lekko docisnąć. Przykryć górnią częścia papryki wstawić do naczynia żaroodpornego lub garnka, podlać wodą. Zapiekać ok 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 5. 15-20 minut przed końcem pieczenia "kapelusze" papryk odkryć i na kazdą paprykę nalożyć żółty ser. Wstawić do piekarnika do dalszego pieczenia.

Porady

Papryki zamiast wody można podlać sosem pomidorowym.

Komentarze

Podobne przepisy