Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Uwielbiam sezonowe warzywa. Taką paprykę uwielbia mój mąż.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • * 2 czerwone papryki

    * 1 podwójna pierś z kurczaka

    * pół szklanki ryżu

    * pół cebuli

    * 1 jajko

    * pęczek natki pietruszki

    * sól, pieprz

    * tarta mozarella (ok. 100 g)

    * oliwa do wysmarowania naczynia

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Piersi i cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Pietruszkę siekamy. Mieszamy ryż, mięso, cebulę i natkę pietruszki. Wbijamy surowe jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Paprykę myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Solimy i pieprzymy od środka. Nakładamy farsz. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut. Posypujemy mozarellą i zapiekamy jeszcze 5-10 minut aż ser się ładnie zrumieni.

Porady

Papryka dobrze smakuje polana ketchupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy