Danie smiało mozna podać jako głowne z dowolna sałatką.
30 min
Składniki:
4 większe papryki
ok. 300 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 pomidor
mały koncentrat pomidorowy
1/5 szklanki ryżu
ok. 50 g sera żółtego
1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
1/2 łyżeczka soli (lub wedle uznania)
1 łyżeczka bazylii
Papryka faszerowana mięsem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszam mielone mięso z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i pomidorem. Dodaję też ryż.Dodaję żółty ser, koncentrat pomidorowy i przyprawy.Papryce odcinam kapelusiki i wycinam środek. Jeśli nie chcą stać to delikatnie podcinam je od dołu.Napełniam farszem do pełna i wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika. Piekę około 45 minut, aż z wierzchu będą rumiane, a mięso miękkie w środku.Przed podaniem jeszcze posypuję startym serem.
Porady
Ryż mozna ugotowac ale moze byc tez surowy,namieknie podczas pieczenia.
Komentarze