Papryka faszerowana pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na targach i w warzywniakach można teraz bardzo tanio dostać różnokolorowe papryki. Warto skorzystać z tej okazji i zrobić na obiad papryki faszerowane.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 sztuk papryki w różnych kolorach
    500 g mielonego mięsa
    2 mniejsze cebule
    jajko
    ewentualnie bułki tartej - np. 2-3 łyżki
    sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
    około 300 g pieczarek

Papryka faszerowana pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytym paprykom odciąć wierzch, a ze środka wydążyć nasiona.
    Cebule drobno pokroić.
    Mięso wymieszać z cebulą, doprawić solą, czarnym pieprzem i ziołowym.
    Jeśli masa jest zbyt rzadka to dodać bułkę tartą.
    Pieczarki pokroić w plasterki (kilkanaście plasterków odłożyć), a potem na jeszcze mniejsze kawałki i dodać do mięsnej masy, zostawić kilkanaście plasterków.
    Wnętrze papryk uzupełniać farszem.
    Na wierzch farszu ułożyć plasterki pieczarek, docisnąć je do masy.
    Włożyć papryki do naczynia żaroodpornego, przykryć wierzchem papryki.
    Piec przez 40 minut w temp. 180 st.C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy