Papryka konserwowa

0 (0 ocen)

tak przygotowana papryka idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, do obiadu lub na kanapki

Składniki:

  • 5 kilogramów papryki czerwonej
    3 litry wody
    3 łyżki soli
    1,5 szklanki octu
    3 szklanki cukru
    do każdego słoika 0,5 litrowego:
    1 liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżka oleju

Papryka konserwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę opłukać, przekroić na pół, wyciąć z niej gniazdo nasienne i pokroić ją na mniejsze kawałki. Do każdego umytego i wyparzonego słoika nałożyć ziele angielskie, liść laurowy, 1 łyżkę oleju i kawałki papryki. Wodę zagotować razem z solą, octem i cukrem. Gorącą zalewą zalać paprykę w słoikach. Zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Następnie pasteryzować 10 minut. Po wyjęciu odwrócić do góry dnem i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy