4 kg czerwonej papryki
1 kg żółtej papryki
Ponadto:
Do każdego litrowego słoika po:
½ łyżeczki gorczycy
1 ząbek czosnku
1 - 2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Zalewa:
1 litr wody
½ szklanki octu 10%
2 płaskie łyżki soli
2 płaskie łyżki cukru
Składniki zalewy zagotować, mieszać aż cukier i sól się rozpuszczą.
Papryka konserwowa na dwa kolory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dno każdego słoika włożyć wszystkie dodatki, następnie ułożyć dość ciasno, oczyszczoną z gniazda nasiennego i pokrojoną na ćwiartki paprykę i całość zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki. Włożyć je do garnka z ciepłą wodą, aby nie pękły i pasteryzować przez 20 minut od momentu zagotowania.
Porady
Zalewy należy przygotować z ok. 4 litów wody, więc każdy jej składnik należy przemnożyć przez 4.
Komentarze