Papryka konserwowa na dwa kolory

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepis mam od mojej kochanej Teściowej! Polecam

  • 50 min

Składniki:

  • 4 kg czerwonej papryki
    1 kg żółtej papryki
    Ponadto:
    Do każdego litrowego słoika po:
    ½ łyżeczki gorczycy
    1 ząbek czosnku
    1 - 2 listki laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    Zalewa:
    1 litr wody
    ½ szklanki octu 10%
    2 płaskie łyżki soli
    2 płaskie łyżki cukru
    Składniki zalewy zagotować, mieszać aż cukier i sól się rozpuszczą.

Papryka konserwowa na dwa kolory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno każdego słoika włożyć wszystkie dodatki, następnie ułożyć dość ciasno, oczyszczoną z gniazda nasiennego i pokrojoną na ćwiartki paprykę i całość zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki. Włożyć je do garnka z ciepłą wodą, aby nie pękły i pasteryzować przez 20 minut od momentu zagotowania.

Porady

Zalewy należy przygotować z ok. 4 litów wody, więc każdy jej składnik należy przemnożyć przez 4.

Komentarze

Podobne przepisy