Papryka marynowana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

najlepszy przepis jaki znam, z zeszytu mojej babci, jedyny taki niezawodny

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 kilogramy papryki (może być różnokolorowa)
    1 litr wody
    2 łyżki soli
    0,5 szklanki octu
    1 szklanka cukru
    liść laurowy
    ziele angielskie
    olej

Papryka marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć, oczyścić i dowolnie pokroić. Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Ostudzić. Do każdego wyparzonego słoika nałożyć 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego oraz pokrojoną paprykę. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą. Do każdego słoika wlać 1 łyżkę oleju. Zakręcić. Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania. Po wyjęciu odstawić do góry dnem. Tak pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy