Papryka marynowana

0 (0 ocen)

Nie może jej zabraknąć w Waszych spiżarniach. Niezastąpiona do wszelkich sałatek, dań jednogarnkowych i przystawek.

Składniki:

  • 2 kg papryki
    1 główka czosnku
    ziele angielskie
    gorczyca
    olej

    Zalewa:
    5 szklanek wody
    1 szklanka octu 10%
    8 dkg cukru (ok 10 łyżeczek)
    7 łyżeczek soli

Papryka marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy i wydrążamy środki. Pokrojoną na mniejsze kawałki układamy w wyparzonych i osuszonych słoikach. Do każdego słoika dodajemy po ząbku czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i po niecałej łyżce gorczycy.
    Składniki na zalewę zagotować. Przestudzoną napełniać słoiki z papryką dodając do każdego po łyżce oleju. Zamykamy i pasteryzujemy w piekarniku 40 minut ustawiając temp. na 120 st.

Komentarze

Podobne przepisy