Papryka marynowana Mariolki

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Przepis mam jeszcze z czasów N.K. od Mariolki Karolczak, papryka z tego przepisu jest pyszna.

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Papryka czerwona i żółta 2kg
    Zalewa na 7 słoików 0,7 litrowych:
    7 szklanek wody + 3,5 szklanki
    1 szklanka octu + 0,5 szklanki
    8 łyżek cukru + 4 łyżki
    2 łyżki soli + 1 łyżka
    Dodatkowo na każdy słoik:
    1 ząbek czosnku
    1 listek laurowy
    2-3 kulki ziela angielskiego

Papryka marynowana mariolki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę po oczyszczeniu pokroić w ćwiartki i pionowo ułożyć w słoiki.
    Do każdego słoika włożyć po 1 ząbku czosnku, 1 listku laurowym,2-3 ziarna ziela angielskiego, wlać po 1 łyżce oleju.
    Składniki zalewy zagotować i rozlać do słoików.
    Zalać gorącą zalewą i odstawić lub poddać krótkiej pasteryzacji 4-5 minut od momentu wrzenia wody.
    Z tej porcji było 7 słoików o pojemności 0,7 litra.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy