Papryka w kwaśnej zalewie

0 (0 ocen)

Słoiczek dobrej papryki przyda się w każdym domu. U mnie przetwory z papryki to obowiązkowy element zapasów.

Składniki:

  • 2 kg papryki
    zalewa;
    2 litry wody
    2 szklanki octu 6 %
    8 łyzek cukru
    4 łyżki soli
    dodatkowo;
    cebula
    czosnek
    ziarna pieprzu
    liście laurowe
    olej

Papryka w kwaśnej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0abwqrm 1. Paprykę oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki, następnie ułożyć dość ciasno w słoikach do każdego słoika włożyć po listku laurowym, ząbku czosnku i plasterku cebuli oraz wsypać kilka ziaren pieprzu.
    Składniki zalewy zagotować i gorąca zalać ułożoną w słoikach paprykę do każdego słoika na wierzch wylać po 1 łyżce oleju i zakręcić słoiki.
    Słoiki pasteryzować 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy