Papryka w sosie pomidorowym.

0 (0 ocen)

Tę paprykę robię od lat.Sprawdzi się na zimno jako dodatek do drugiego danie,ale również możemy ją podać podgrzaną np. z pulpecikami.

Składniki:

  • 1 kg papryki
    pół kg cebuli
    półtorej łyżki soli

    sos:
    1 liść laurowy
    5 łyżek cukru
    6-8 łyżek przecieru pomidorowego
    10 ziaren pieprzu
    10 ziaren ziela angielskiego
    pół szklanki oleju
    pół szklanki octu 10 %
    2 szklanki wody
    papryka ostra w proszku do smaku

Papryka w sosie pomidorowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę oczyścić,pokroić w paski,posypać 1 łyżką soli i zostawić na 8 godzin.Cebulę obrać i pokroić w piórka, posypać pół łyżki soli i zostawić na 6 godzin.Po tym czasie warzywa dokładnie odcisnąć.
  • 2. Składniki sosu zagotować ,dodać odciśniętą z soku paprykę i cebulę,gotować na wolnym ogniu 15 minut ,cały czas mieszając.Przekładać do słoików,zakręcać i pasteryzować 15 minut.

Porady

Tak przygotowaną paprykę możemy używać jako dodatek do drugich dań,można ją jeść na zimno i na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy