Paprykarz z tuńczyka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny paprykarz. Można jeść go z chlebem lub krakersami.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • tuńczyk w sosie własnym 260 g (waga po odsączeniu),
    ryż 50 g,
    marchewka 1 szt,
    cebula 1 szt,
    czosnek 2 ząbki,
    koncentrat pomidorowy 200 g,
    papryka słodka 1 łyżeczka,
    papryka ostra 1/2 łyżeczki,
    woda ok. 1/2 szk,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia,

Paprykarz z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i drobno posiekać, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na patelni, na oleju zeszklić najpierw cebulę, następnie dodać czosnek i marchewkę. Chwilkę razem smażyć. Dodać tuńczyka, koncentrat pomidorowy i wodę. Smażyć razem około 5 minut. Na koniec dodać ryż oraz doprawić do smaku papryką ostrą i słodką, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i ostudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy