Papryki faszerowane szynką mieloną w sosie selerowo-jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wbij jajko, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mielonymi paprykami.
2.Selera, przepłukaj, pokrój i wrzucić do wrzącej wody. Gotuj do miękkośći i wystudź. Następnie zmiksuj z jogurtem, solą i pieprzem na gładką masę. Ewentualnie przetrzyj przez sito, gdy masa nie jest gładka.
3.Papryki umyj, zetnij wierzchy. Wydrąż środki , usuń pestki i nafaszeruj przygotowanym mięsnym farszem.
4.Papryki wstaw do naczynia żaroodpornego i zalej sosem selerowo- jogurtowym. Piecz 30-40 minut w 170 st. Podawaj na ciepło lub zimno.
Komentarze