Paprykowa potrawka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ćwiartki z kurczaka wrzucić do gotujacej się wody i ugotować.
2. łyżkę masła roślinnego rozpuścić w garnku, wrzucić pokrojoną w słupki marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę a po chwli cebulkę również w kostkę i smażyć na półmiękko. (potem cały czas niech się dusi na małym ogniu)
3. Wodę w której gotowało się mięso wlać do warzyw tyle aby zakryła warzywa
4. Oddzielić mięso od kości z ugotowanych ćwiartek kurczaka, pokroić i obsmażyć na maśle roślinnym.
5. Wrzucić mięso do warzyw.
6. Następnie dodać pokrojonego w kostkę pora.
7. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczkę słodkiej papryki, 2 łyżeczki ziół prowansalskich oraz łyżkę jarzynki.
8. Gdy warzywa są miękkie zaprawić mąką z wodą.
Porady
Potrawka najlepiej smakuje z ryżem ale można go poodawać także z kaszą lub ziemniakami.
Komentarze