Paprykowa potrawka z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Potrawa ta to czysta improwizacja mojej mamy, jak najbardziej udana :)

  • 60 min

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
    1 papryka
    2 marchewki
    1 cebula
    jasna część pora
    ząbek czosnku
    masło roślinne,
    zioła prowansalskie, papryka słodka, jarzynka, pieprz

Paprykowa potrawka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ćwiartki z kurczaka wrzucić do gotujacej się wody i ugotować.
    2. łyżkę masła roślinnego rozpuścić w garnku, wrzucić pokrojoną w słupki marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę a po chwli cebulkę również w kostkę i smażyć na półmiękko. (potem cały czas niech się dusi na małym ogniu)
    3. Wodę w której gotowało się mięso wlać do warzyw tyle aby zakryła warzywa
    4. Oddzielić mięso od kości z ugotowanych ćwiartek kurczaka, pokroić i obsmażyć na maśle roślinnym.
    5. Wrzucić mięso do warzyw.
    6. Następnie dodać pokrojonego w kostkę pora.
    7. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczkę słodkiej papryki, 2 łyżeczki ziół prowansalskich oraz łyżkę jarzynki.
    8. Gdy warzywa są miękkie zaprawić mąką z wodą.

Porady

Potrawka najlepiej smakuje z ryżem ale można go poodawać także z kaszą lub ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy