Paprykowe gołąbki

0 (0 ocen)

dla smakoszy papryki i gołąbków połączenie idealne

Składniki:

  • 2,5 szk ugotowanego ryżu parabolicznego
    250 g łopatki wieprzowej
    1 cebula
    1 jajko
    1 czerwona papryka
    2 łyżki świeżego posiekanego koperku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    woda
    8 sparzonych liści ze świeżej kapusty
    4 liście do wyłożenia

Paprykowe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać ugotowany ryż.
    Mięso zmielić, paprykę oczyścić i pokroić w kosteczkę.
    Cebulę pokroić również w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju.
    Do ryżu dodać paprykę, podsmażoną cebulę, posiekany koperek, jajko, zmielone mięso oraz przyprawy i wymieszać masę.
  • 2. Na każdy ze sparzonych liści nałożyć porcję masy i zawinąć gołąbki.
    Na dnie garnka ułożyć dwa liście, na nie ułożyć gołąbki, zakryć dwoma liśćmi.
    W wysokim naczyniu rozrobić koncentrat z woda ( wody tyle aby prawie zakryła gołąbki ) i dusić do miękkości kapusty.
    Do gołąbków można zrobić sos np. pomidorowy.

Komentarze

Podobne przepisy