Paprykowe łódeczki

0 (0 ocen)

Polecam jak dodatek do dań z grilla.

Składniki:

  • 4 średniej wielkości papryki
    2 łyżki kaszy kuskus
    3 łyżki kukurydzy
    mała puszka tuńczyka z wody
    2 ogórki konserwowe
    pęczek szczypiorku
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    sól
    pieprz
    papryka ostra
    wykałaczki

Paprykowe łódeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, osuszamy i wkładamy na kilkanaście minut do piekarnika nagrzanego do 200 *C.
    Po wyjęciu usuwamy skórkę, studzimy i kroimy na połowę, wyjmujemy nasiona.
  • 2. Kaszę wsypujemy do szklanki,zalewamy wrzątkiem 1 cm powyżej powierzchni, odstawiamy do napęcznienia, studzimy.
    Do ostygniętej kaszy dodajemy tuńczyka, kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki i kilka piórek drobno pokrojonego szczypiorku.
    Jogurt mieszamy z majonezem i przyprawami, dodajemy do sałatki, mieszamy.
  • 3. Wnętrza naszych łódeczek paprykowych lekko oprószamy solą i ostrą papryką, wkładamy po łyżce sałatki i spinamy wykałaczkami.
    Dodatkowo obwiązujemy szczypiorkiem i schładzamy pół godziny w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy