Paprykowo-pomidorowa zupa krem.

0 (0 ocen)

  • 10 min

Sezon na paprykę i pomidory to dobra okazja, aby zrobić coś nowego.

  • 10 min

Składniki:

  • • 2 cebule
    • 5 ząbków czosnku
    • 1 papryka czerwona
    • 1 papryka zielona
    • 2 papryki białe
    • 5 dużych pomidorów
    • 300 ml wody
    • łyżka przecieru pomidorowego
    • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, bazylia, cukier.

Paprykowo-pomidorowa zupa krem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paprykowo-pomidorowa zupa krem 1. Cebulę siekamy, wrzucamy do garnka na gorącą oliwę i smażymy 3 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy kolejne 2 minuty.
  • Paprykowo-pomidorowa zupa krem 2. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli z czosnkiem i smażymy kilka minut. W międzyczasie wyparzamy pomidory i usuwamy z nich skórki.
  • Paprykowo-pomidorowa zupa krem 3. Pomidory siekamy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Całość dusimy 10 minut pod przykryciem.
  • Paprykowo-pomidorowa zupa krem 4. Do zupy dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Całość miksujemy. Można również zmiksowaną zupę przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek z pomidorów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy