1.robimy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do miseczki, dodajemy pokruszone drożdze , cukier i lekko opruszamy wierzch odrobiną mąki, czekamy od 15 min aż podrośnie
2.następnie dodajemy resztę składników: margarynę, żółtka i pół kg mąki, zagniatamy ciasto, ja robię to ręką ok 15-20 min od czasu do czasu podsypując sobie mąki az ciasto bedzie odchodzic od reki
3.odstawiamy na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
4.formujemy kulki jak na pączki z dżemem w środku i układamy na stolnicy na 15 min by podrosły, a w tym czassie na gazie stawiam garnek z wodą i doprowadzam wodę do wrzenia, garnek obwiązuję pieluszką dookoła, potem podrośnięte kuli układam po 3 sztuki na wierzchu garnka z pieluszką i paruję ok 15-20 min. Garnek jeszcze z wierzchu przykrywam miską by para nie uciekła
Komentarze