Parowce

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pamiętam ich smak z dzieciństwa, mama zawsze je robiła w weekendy dla mnie i moich braci

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mleka, 1 kg mąki, 4 żółtka, pół kostki margaryny, 7 łyżek cukru, drożdze, marmolada na nadzienie

Parowce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. robimy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do miseczki, dodajemy pokruszone drożdze , cukier i lekko opruszamy wierzch odrobiną mąki, czekamy od 15 min aż podrośnie
  • 2. następnie dodajemy resztę składników: margarynę, żółtka i pół kg mąki, zagniatamy ciasto, ja robię to ręką ok 15-20 min od czasu do czasu podsypując sobie mąki az ciasto bedzie odchodzic od reki
  • 3. odstawiamy na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 4. formujemy kulki jak na pączki z dżemem w środku i układamy na stolnicy na 15 min by podrosły, a w tym czassie na gazie stawiam garnek z wodą i doprowadzam wodę do wrzenia, garnek obwiązuję pieluszką dookoła, potem podrośnięte kuli układam po 3 sztuki na wierzchu garnka z pieluszką i paruję ok 15-20 min. Garnek jeszcze z wierzchu przykrywam miską by para nie uciekła

Komentarze

Podobne przepisy