Parówki w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mąkę przesiewamy do miski
mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, lekko podgrzewamy, następnie wrzucamy drożdże, dokładnie mieszamy.
2.do przesianej mąki wbijamy jajko, sól, dodajemy olej, oraz przygotowane mleko z drożdżami wszystkie składniki łączymy drewnianą łyżką. Kiedy składniki będą połączone ze sobą przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ugniatając na jednolitą masę.
ciasto przykrywamy czystą ścierką i dostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia
3.w międzyczasie obieramy parówki (jeżeli znajdują się w foli), przecinamy na pół. Tak samo robimy z serem.
4.ciasto dzielimy na kilka mniejszych porcji, każdą z nich po kolei wałkujemy w formę prostokąta, nożem wycinamy paski o takiej szerokości aby parówki się w niej "schowały". Następnie układamy na każdy pasek ser, parówkę i zawijamy, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, a wierzch każdego ciasta delikatnie nacinamy nożem.
5.Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 25 minut, aż ciasto się zarumieni.
Komentarze