Parówki w sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Z taki sosem można podać jajka ugotowane na twardo, schab, wołowinę.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 opakowania parówek
    Składniki sosu:
    1 szklanka rosołu
    2 łyżki mąki
    2 łyżki masła
    2 łyżki startego chrzanu
    1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
    sól, pieprz,cukier, sok z cytryny do smaku

Parówki w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z parówek zdjąć osłonki i podgrzać w gorącej wodzie, ale nie gotować, bo wówczas parówki pęcznieją i pękają. W rondelku stopić masło, mieszając energicznie rózgą dodawać mąkę, podsmażyć chwilę, ale nie rumienić. Następnie mieszając wlewać stopniowo zimny rosół. Podgrzewać do zgęstnienia. Podgrzewając dodać chrzan, a po chwili dodać śmietanę, doprawić do smaku. Sosem polać parówki. Podać z ziemniakami i kiszonym swojskim ogórkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy