Parówki z szynki w cieście ptysiowo- ziemniaczanym (dofinkowym)

0 (0 ocen)

  • 16 godz. 40 min

Tak przygotowane parówki to świetna przekąska na ciepło, jak i po wystygnięciu. Odrobinka świeżych warzyw, czy ulubiony sos i mamy smaczny posiłek.

  • 16 godz. 40 min

Składniki:

  • Masa ziemniaczana (identyczna jak na Dofinki):
    250g ziemniaków
    sól, pieprz, olej do głębokiego smażenia
    65g mąki
    40g masła
    2 jajka
    1/2 szklanki wody
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    10 parówek z szynki
    olej do głębokiego smażenia

Parówki z szynki w cieście ptysiowo- ziemniaczanym (dofinkowym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rau5wb 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach (najlepiej poprzedniego dnia).
    Wodę zagotować z masłem i dodatkiem soli.
    Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać.
    Całość ponownie postawić na mały ogień i cały czas mieszając czekać - aż ciasto zacznie gęstnieć i odstawać od naczynia.
    Masę zdjąć z ognia i ubijając stopniowo wbijać jajka.
    Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z ciastem.
    Masę doprawić solą i pieprzem.
    Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do ostudzenia.
  • image-1np9liy 2. Każdą z parówek przeciąć na 3 części i dokładnie oblepić ciastem.

  • image-008397b 3. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju (na złoto).
  • image-12sb9ms 4. Kiełbaski wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć na ręczniku papierowym.

Komentarze

Podobne przepisy