Tak przygotowane parówki to świetna przekąska na ciepło, jak i po wystygnięciu. Odrobinka świeżych warzyw, czy ulubiony sos i mamy smaczny posiłek.
16 godz. 40 min
Składniki:
Masa ziemniaczana (identyczna jak na Dofinki):
250g ziemniaków
sól, pieprz, olej do głębokiego smażenia
65g mąki
40g masła
2 jajka
1/2 szklanki wody
szczypta soli
Dodatkowo:
10 parówek z szynki
olej do głębokiego smażenia
Parówki z szynki w cieście ptysiowo- ziemniaczanym (dofinkowym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w mundurkach (najlepiej poprzedniego dnia).
Wodę zagotować z masłem i dodatkiem soli.
Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać.
Całość ponownie postawić na mały ogień i cały czas mieszając czekać - aż ciasto zacznie gęstnieć i odstawać od naczynia.
Masę zdjąć z ognia i ubijając stopniowo wbijać jajka.
Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z ciastem.
Masę doprawić solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do ostudzenia.
2.Każdą z parówek przeciąć na 3 części i dokładnie oblepić ciastem.
3.Smażyć na mocno rozgrzanym oleju (na złoto).
4.Kiełbaski wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć na ręczniku papierowym.
Komentarze