Parówkowe kwiatuszki z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo proste w przygotowaniu. Fajny pomysł na śniadanie lub kolację dla małego niejadka, ale nie tylko.
Moje córeczki były zachwycone.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 dobrej jakości parówka,
    2 małe jajka,
    odrobina tłuszczu,
    szczypta pieprzu,
    szczypiorek do dekoracji

Parówkowe kwiatuszki z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Parówkę rozcinamy wzdłuż, na pół, a następnie nacinamy dość gęsto i równo, spinamy wykałaczką tak, by nacięcia były po zewnętrznej stronie. Tak spiętą parówkę, przekładamy na lekko natłuszczoną patelnię, dociskamy parówkę i chwilę podsmażamy na małym ogniu, a następnie w środek parówki, wbijamy małe jajko (lub samo żółtko). Posypujemy pieprzem. Całego kwiatuszka podsmażamy na małym ogniu, do momentu ścięcia się żółtka. Smacznego

Porady

Jajka muszą być dość małe bo inaczej nie zmieszczą się całe w parówce tylko wypłyną :)

Komentarze

Podobne przepisy