Parzybroda

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetna zupa, prawie jak Eintopf :) bardzo sycąca, rozgrzewająca, a przy tym niedroga, prosta i niezwykle smaczna :)

  • 60 min

Składniki:

  • 300 gram wieprzowiny ( u mnie łopatka)
    200 gram wędzonej kiełbaski, może tez być surowa
    5 średnich ziemniaków
    około 800 gram białej kapusty
    1 średnia cebula
    2 litry bulionu warzywnego (może być z kostki)
    1 liść laurowy
    sól, pieprz

Parzybroda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy i zbieramy powstałe szumy. Dodajemy liść laurowy, gotujemy około 25 minut, uzupełniając wodę.
    Ziemniaki pokroić w większą kostkę, kapustę grubo poszatkować, następnie wrzucić warzywa do gotującego się mięsa, gotować przez kolejne 20 minut.

    Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić w talarki, przesmażyć na patelni, wrzucić do zupy, chwilkę (5 min) razem pogotować, doprawić, posypać natką pietruszki.

Porady

zamiast wieprzowiny możemy użyć surowego chudego boczku, przedtem go wysmażając.

Komentarze

Podobne przepisy