Pascha z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg mielimy w maszynce trzykrotnie. Żurawinę sparzamy wrzątkiem. Żółtka wkładamy do osobnego naczynia. Płatki migdałowe rozdrabniamy za pomocą noża Za pomocą trzepaczki żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy śmietankę. Wstawiamy na mały palnik. Podgrzewając cały czas dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia. Dodajemy twaróg i bakalie. Dokładnie mieszamy. Masę twarogową wykładamy na sitko wyłożone gazą. Wylewamy masę twarogową. Przykrywamy brzegami gazy. Kładziemy talerzyk i przyciskamy czymś ciężkim (może być słoi z wodą). Zostawiamy na min. 12 g w lodówce do czasu aż ścieknie serwatka. Przekładamy na talerz. Dekorujemy według uznania.
Komentarze