Pascha z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tak bardzo lubię to danie, że robię je nie tylko na Wielkanoc.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg tłustego twarogu w kostkach
    5 żółtek
    30 dag cukru
    1/4 l. śmietany 36%
    20 dag masła
    10 dag płatków migdałowych
    15 dag suszonej żurawiny

Pascha z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg mielimy w maszynce trzykrotnie. Żurawinę sparzamy wrzątkiem. Żółtka wkładamy do osobnego naczynia. Płatki migdałowe rozdrabniamy za pomocą noża Za pomocą trzepaczki żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy śmietankę. Wstawiamy na mały palnik. Podgrzewając cały czas dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia. Dodajemy twaróg i bakalie. Dokładnie mieszamy. Masę twarogową wykładamy na sitko wyłożone gazą. Wylewamy masę twarogową. Przykrywamy brzegami gazy. Kładziemy talerzyk i przyciskamy czymś ciężkim (może być słoi z wodą). Zostawiamy na min. 12 g w lodówce do czasu aż ścieknie serwatka. Przekładamy na talerz. Dekorujemy według uznania.

Porady

Można użyć innych ulubionych bakalii.

Komentarze

Podobne przepisy