Pasta drożdżowa z jajkiem

0 (0 ocen)

Przepyszna bogata w witaminy pasta drożdżowa. Z dodatkiem jajka i pora. Świetnie smakuje z domowym chlebem, smakuje na ciepło i zimno

Składniki:


  • 1 łyżka masła klarowanego
    2 łyżki oliwy
    kawałek pora
    100 g drożdży
    3 jajka
    2 łyżki mleka
    sól i pieprz do smaku
    2 szczypty gałki muszkatołowej

Pasta drożdżowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    w rondelku roztopić masło klarowane, dodać oliwę.

    Por umyć, posiekać, zeszklić lekko na tłuszczu.

    Drożdże pokroić w kosteczkę,

    wrzucić do rondelka, podgrzewać na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż drożdże się rozpuszczą.

    Jajka roztrzepać z mlekiem, wlać do rondelka, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć na niewielkim ogniu ciągle mieszając aż pasta się lekko zetnie.

    Przełożyć do miseczki, posypać szczypiorkiem i podawać na ciepło lub zimno jako dodatek do chleba

Komentarze

Podobne przepisy