Pasta jajeczna z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Te pastę zawsze robię jako dodatek na grilla, znika w mgnieniu oka :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 10 jajek
    - 0,5 kg pieczarek
    - 1 szczypior
    - majonez
    - sól i pieprz

Pasta jajeczna z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotujemy :) 1. Pieczarki ścieramy na tartce, na dużych oczkach.
    Zalewamy szklanką wody i dusimy, cała woda powinna odparować.
    Jajka gotujemy na twardo w dobrze osolonej wodzie.
  • Pieczarki trochę studzimy. 2. Szczypior myjemy pod bieżącą woda i drobno siekamy. Przekładamy do dużej miski. Starte i uduszone pieczarki dodajemy do szczypiorku.
  • Mieszamy wszystko dokładnie. 3. Obieramy ugotowane jajka i ścieramy na tartce o dużych oczkach, dodajemy je do pieczarek i szczypioru. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w dużej misce. Solimy i pieprzymy do smaku, po ponownym wymieszaniu dodajemy majonez wedle uznania.

Porady

1. Jajka możemy również posiekać nożem. 2. Jeśli chcemy zrobić trochę ostrzejszą pastę dodajemy ostrej papryki. 3. Pieczarki zmniejszą swoją objętość więc nie bójmy się, że 0,5 kg pieczarek na 10 jajek to dużo :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy