Pasta pietruszkowa z orzechami do makaronu

0 (0 ocen)

Moja wersja pesto, inna niż genovese ale też smaczna i o wiele tańsza :) Uwielbiam pietruszkę, makaron, orzechy więc wszystko w jednym daniu spełnia dla mnie ideał posiłku. Pastę można przechowywać w lodówce ok. 3 dni.

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki
    garść liści bazylii
    2 garści orzechów laskowych lub włoskich (wcześniej uprażone na suchej patelni i otarte ze skórek)
    3 łyżki oliwy z oliwek
    szczypta soli morskiej
    świeżo mielony czarny pieprz
    ząbek czosnku

Pasta pietruszkowa z orzechami do makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pietruszkę obieramy z łodyg, czosnek przeciskamy przez praskę. Uprażone orzechy, bazylię, natkę i oliwę blendujemy na gładką masę. Dodajemy czosnek i przyprawy i ponownie blendujemy.

Porady

Kiedy odcedzam makaron zawsze zostawiam ok .3-4 łyżki wody z gotowania. Najpierw mieszam ją z pastą a dopiero później dodaję do makaronu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy