200 g fety półtłustej
3/4 pęczka zielonych szparagów
2 duże ząbki czosnku
3 duże liście świeżej bazylii
kilka kropel zielonego sosu jalapenio
pieprz do smaku
Pasta szparagowo-czosnkowa z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi umyć. Oderwać zdrewniałe końcówki, pod naciskiem szparag pęknie w odpowiednim miejscu. Przełożyć do rondla z osoloną wodą. Zagotować i gotować do miękkości, ale nie rozgotować.Odcedzić i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
2.Następnie każdy szparag pokroić na 2-3 kawałki i przełożyć je do pojemnika blendera z ostrzami. Zmiksować. Dodać kawałki sera i listki bazylii. Po raz kolejny zmiskować. Czosnek zetrzeć na tarce z małymi oczkami i dodać do pojemnika. Zmiksować całość po raz ostatni. Doprawić do smaku pieprzem i sosem jalapenio. Wymieszać. Schłodzić przez około godzinę. Smaczmego!
Komentarze