Pasta szparagowo-czosnkowa z fetą

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób

Proste a jakie dobre:)

  • 45 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 200 g fety półtłustej
    3/4 pęczka zielonych szparagów
    2 duże ząbki czosnku
    3 duże liście świeżej bazylii
    kilka kropel zielonego sosu jalapenio
    pieprz do smaku

Pasta szparagowo-czosnkowa z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi umyć. Oderwać zdrewniałe końcówki, pod naciskiem szparag pęknie w odpowiednim miejscu. Przełożyć do rondla z osoloną wodą. Zagotować i gotować do miękkości, ale nie rozgotować.Odcedzić i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. Następnie każdy szparag pokroić na 2-3 kawałki i przełożyć je do pojemnika blendera z ostrzami. Zmiksować. Dodać kawałki sera i listki bazylii. Po raz kolejny zmiskować. Czosnek zetrzeć na tarce z małymi oczkami i dodać do pojemnika. Zmiksować całość po raz ostatni. Doprawić do smaku pieprzem i sosem jalapenio. Wymieszać. Schłodzić przez około godzinę. Smaczmego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy