Pasta z ciecierzycy i kabaczka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Zdrowa, smaczna w sam raz na śniadanie do chlebka .

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy gotowanej lub z puszki
    1 szt. młody kabaczek średniej wielkości
    2 szt. marchewki
    1 szt. cebula
    1 szt. pomidor
    pół pęczka pietruszki
    1-2 szt. ząbki czosnku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka masła klarowanego
    sól, pieprz
    1 łyżeczka przyprawy do warzyw grillowanych
    papryczka chilli w/g uznania

Pasta z ciecierzycy i kabaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Cukinie z marchewką obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  • 2. 2. W garnku z grubym dnem zeszklić cebule na maśle klarowanym ok. 3 min. Dodać cukinie i marchewkę, dusić przez ok. 10 min. pod przykryciem, czas od czasu mieszając. Wrzucić pomidor, dusić jeszcze ok. 10 min. Dać koncentrat pomidorowy, sol, pieprz, przyprawę. Wyłączyć. Na koniec dodać czosnek, pietruszkę pokrojoną i ciecierzyce. Wymieszać. Zmiksować w blenderze. Smakuje na ciepło i na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy