Pasta z ciecierzycy jest bardzo podobna do humusu, humus zawiera pastę z sezamu a pasta z ciecierzycy zawiera różne, pyszne dodatki. Dzisiaj zrobiłam pastę z łososiem, wyszła pyszna. Pasta jest idealna do smarowania pieczywa.
20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
400 g ugotowanej ciecierzycy ( 1 puszka)
150 g łososia gotowanego
2 żabki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Pasta z ciecierzycy i łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę odcedzamy, przekładamy do naczynia blendera łącznie z łososiem, oliwą, natką, przyprawami i oliwą. Dokładnie blendujemy aż powstanie gładka masa.
W razie konieczności doprawiamy do smaku, przekładamy do miseczki, polewamy oliwą i posypujemy ziarnem sezamu i czarnuszki.
Pastę podajemy schłodzoną do pieczywa, smacznego.
Komentarze