Pasta z twarogu

0 (0 ocen)

  • 10 min

Gotową sałatkę podajemy z pieczywem lub do dania głównego.

  • 10 min

Składniki:

  • 300 g twarogu półtłustego
    1 ogórek wężowy
    1 szklanka kwaśnej śmietany (18 %)
    5 ząbków czosnku
    kilka sztuk oliwek (zielonych lub czarnych)
    sól
    pieprz

Pasta z twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg przekładamy do miseczki, dokładnie rozkruszamy go widelcem. Ogórek obieramy, trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, wrzucamy do twarogu. Wlewamy 1 szklankę kwaśnej śmietany, mieszamy. Czosnek miażdżymy, oliwki kroimy w plasterki, wrzucamy do reszty. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Pastę wstawiamy do lodówki, aby się przegryzła (minimum na pół godziny).

Porady

Gotową pastę podajemy do pieczywa. Możemy również faszerować nią pomidory, paprykę lub pieczarki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy