Pasta z wędzonej makreli

0 (0 ocen)

Pyszna pasta na pieczywo :-)

Składniki:

  • 1 sztuka wędzona makrela (ok.350g)
    1 mała cebula-biała
    2 czubate łyżki stołowe twarożek ("mój ulubiony")
    2 jajka kurze ugotowane na twardo
    3 czubate łyżki kiełki rzodkiewki
    1 łyżka olej (ale tylko wtedy gdyby pasta była za sucha-jak makrela jest tłusta nie ma takiej potrzeby)
    pieprz kolorowy wg.uznania

Pasta z wędzonej makreli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta z wędzonej makreli 1. Z makreli ściagamy skórę (odrzucamy ości),obrywamy jej mięso i przekładamy do miski.Następnie łyżką ją rozdrabniamy na tak zwaną "papkę"
  • Pasta z wędzonej makreli 2. Dodajemy obraną,umytą i osuszoną cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę,jajka drobno posiekane,twarożek oraz kiełki rzodkiewki.Całość pieprzymy i mieszamy(ja dodałam odrobinę oleju bo była troszkę za sucha).Wkładamy na chwilkę do lodówki żeby się schłodziła.
  • Pasta z wędzonej makreli 3. Gotową pastę podajemy z ulubionym pieczywem.Smacznego :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy