Pasta z zielonego groszku

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 3 osób

Pasta idealnie smakuje ze świeżym pieczywem, wytrawnymi ciasteczkami podanych na imprezie, a nawet jako nadzienie do zwykłych naleśników.

  • 5 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 puszka groszku (o pojemności 400g) (*)
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka dobrej jakości oleju/oliwy
    sól, pieprz
    W razie potrzeby:
    odrobina zalewy z groszku

Pasta z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek odcedzić i następnie z pozostałymi składnikami zblendować na jednolitą konsystencję.
    Pastę doprawić do smaku.
    Jeśli pasta jest za sucha to należy dodać odrobinę zalewy z groszku, ewentualnie oleju/oliwy.

Porady

(*) Można użyć groszku świeżego lub mrożonego - uprzednio ugotowanego w osolonej wodzie.

Komentarze

Podobne przepisy