Pasta z zielonego groszku z dodatkiem orzeszków i świeżej bazylii

0 (0 ocen)

  • 30 min

Rewelacyjna pasta do kanapek, tostów na bazie zdrowych, naturalnych produktów połączonych z wyczuwalnym aromatem cytrusów. Idealnie sprawdza się również do przygotowania imprezowych przekąsek.

  • 30 min

Składniki:

  • 400g zielonego groszku ( ja użyłam mrożonego )
    150g orzeszków ziemnych niesolonych
    80g parmezanu lub innego sera żółtego
    50g świeżej bazylii
    4 ząbki czosnku
    80ml oliwy
    sok z połowy cytryny
    sok z połowy limonki
    świeżo zmielony pieprz
    sól morska

Pasta z zielonego groszku z dodatkiem orzeszków i świeżej bazylii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zielony groszek wrzucić do osolonego wrzątku i gotować
    3-4 minuty. Następnie wystudzić.
  • 2. Zielony groszek, orzeszki, parmezan, bazylię, czosnek i oliwę zmiksować blenderem, dodać sok z cytryny i limonki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Komentarze

Podobne przepisy