Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przedstawiam przepis na iście wegańską pastę kanapkową.Smak ciekawy, niecodzienny, naprawdę smaczny.Z podanych proporcji wychodzi taka oto miseczka.Jako, że nie jest zachemizowana, w lodówce może postać maksymalnie kilka dni.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 niecała szklanka ziaren słonecznika
    6 suszonych pomidorów z zalewy
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki bazylii
    pół łyżeczki płynnego miodu
    1 łyżka soku z cytryny
    pieprz, chilli do smaku

Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słonecznik zalać przegotowaną wodą i odstawić najlepiej na całą noc. Po tym czasie odsączyć.
    Pomidory i czosnek drobno posiekać.
    Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby, można dolać nieco oliwy z oliwek.
    Pastę wstawić do lodówki, aby całość się fajnie przegryzła.
    Smaczności życzę!

Komentarze

Podobne przepisy