Paszteciki do bulionu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Są łatwe, nawet dla tych, którzy nie radzą sobie ze zrobieniem ciasta drożdżowego.

Składniki:

  • Ciasto: 4 szklanki mąki
    ● 1/3 kostki margaryny
    ● 1 szklanka śmietany
    ● 50 g drożdży
    ● 1 łyżeczka soli
    ● 1 jajko.
    Farsz: 700 g mięsa mielonego, kiełbasy lub pasztetu
    ● 250 g pieczarek
    ● 3 cebule
    ● sól
    ● pieprz
    ● gałka muszkatołowa
    ● tłuszcz

Paszteciki do bulionu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę siekamy z mąką,
    dodajemy śmietanę z drożdżami,
    jajkiem i solą.
  • 2. Zagniatamy ciasto i odstawiamy
    do wyrośnięcia.
  • 3. Pokrojone cebule smażymy
    z pieczarkami, dodajemy mięso.
    Doprawiamy, smażymy.
  • 4. Ciasto wałkujemy na paski
    o szer. 12 cm (1 cm grubości).
    Nakładamy farsz, zlepiamy,
    kroimy na kawałki dł. 5 cm. Na
    natłuszczonej blasze smarujemy
    jajkiem i pieczemy 25-30
    minut w temp. 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2008

Komentarze

Podobne przepisy