Paszteciki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane mięso i warzywa mielimy przez maszynkę, wbijamy całe jajko, dodajemy przyprawy ( sól, pieprz, gałkę muszkatołową, tymianek, biały pieprz). Wszystko dobrze mieszamy. Jeżeli jest zbyt suche dodajemy troszkę wody.
Drożdże rozetrzeć z cukrem i łyżką ciepłego mleka. Odstawić. Mąkę przesiać przez sito, posiekać z margaryną. Dodać podrośnięte drożdże, żółtko, śmietanę, pół łyżeczki soli i zarobić jednolite ciasto.
Ciasto rozwałkować w duży prostokąt. Nadzienie nałożyć wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć rulon i pokroić w skośne kawałki. Paszteciki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Smarujemy każdy pasztecik białkiem. Posypujemy kminkiem lub startym serem żółtym.
Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze