Paszteciki krucho-drożdżowe

0 (0 ocen)

pyszne z czerwonym barszczykiem, doskonałe na ciepło jak i na zimno

Składniki:

  • 25 dkg mąki
    10 dkg margaryny
    łyżka ciepłego mleka
    1/2 kostki drożdży
    łyżeczka cukru
    2 jajka
    3 łyżki śmietany
    25 dkg ugotowanej włoszczyzny (marchewka, por, pietruszka, cebula)
    25 dkg ugotowanego mięsa (wołowe, wieprzowe, drobiowe)
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, biały pieprz
    kminek lub ser żółty

Paszteciki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane mięso i warzywa mielimy przez maszynkę, wbijamy całe jajko, dodajemy przyprawy ( sól, pieprz, gałkę muszkatołową, tymianek, biały pieprz). Wszystko dobrze mieszamy. Jeżeli jest zbyt suche dodajemy troszkę wody.
    Drożdże rozetrzeć z cukrem i łyżką ciepłego mleka. Odstawić. Mąkę przesiać przez sito, posiekać z margaryną. Dodać podrośnięte drożdże, żółtko, śmietanę, pół łyżeczki soli i zarobić jednolite ciasto.
    Ciasto rozwałkować w duży prostokąt. Nadzienie nałożyć wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć rulon i pokroić w skośne kawałki. Paszteciki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Smarujemy każdy pasztecik białkiem. Posypujemy kminkiem lub startym serem żółtym.
    Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy