Paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę dodać, pokrojoną margarynę i posiekać. Dodać żółtka i drożdże rozmieszane ze śmietaną i cukrem. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok 60 min.
Cebulę drobno pokroić i lekko przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać kapustę i rozkruszone suszone grzyby. Podlewamy odrobiną wody i dusimy. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, wrzucamy na patelnię i dusimy aż odparują sok. Solimy i dodajemy kopiastą łyżkę masła i chwilę jeszcze dusimy. Dodajemy jedną albo dwie łyżki tartej bułki i dodajemy kapustę. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku.
Ciasto wyjmujemy, wałkujemy i kroimy na paski szerokości ok 12cm. Nakładamy farsz i zlepiamy ciasto nad farszem. Odwracamy i kroimy na kawałki ok 6 cm długości.
Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach aż paszteciki będą rumiane.
Komentarze