Paszteciki z pieczarkami

0 (0 ocen)

Kruche paszteciki to idealny dodatek do czerwonego barszczu,a ten jest doskonałym rozgrzewającym daniem właśnie na taką listopadową słotę jaką mamy za oknem.Obowiązkowy zestaw również na Święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • ciasto kruche:
    3 szkl. mąki pszennej
    200 g masła
    2 żółtka
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    sól do smaku

    farsz:
    500 g pieczarek
    2 cebule
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki oleju

Paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto,owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.
    Pieczarki oczyścić ,zetrzeć na wiórki. Cebulę drobno pokroić, wszystko podsmażyć na niewielkiej oleju,doprawić do smaku solą i pieprzem ,wystudzić.
    Schłodzone ciasto rozwałkować,pociąć na paski o szerokości 10 cm, nałożyć farsz, zrolować i ciąć na 3 cm kawałki.
    Paszteciki przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp. 180 st. przez 20 minut.
    Podawać ciepłe z filiżanką czerwonego barszczu.

Komentarze

Podobne przepisy