Paszteciki z brokułami, tuńczykiem i czarnuszką

0 (0 ocen)

Takie ciasto jadłam będąc w Szwajcarii, zmieniłam nieco jego formę robiąc pyszne paszteciki, które wybornie smakują zarówno na zimno jak i na gorąco.

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
    czarnuszka do posypania

    nadzienie:
    3 jajka ugotowane na twardo
    120 g twarogu
    50 ml gęstej wiejskiej śmietany
    50 g ementalera
    sól
    pieprz kolorowy
    gałka muszkatołowa
    200 g różyczek blanszowanego brokuła
    puszka tuńczyka w sosie własnym
    szczypiorek

Paszteciki z brokułami, tuńczykiem i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane jajka i biały ser przeciskamy przez praskę. Do sera i jajek dodajemy ementaler i śmietanę. Brokuła drobno siekamy i również dodajemy do masy. Tuńczyka odcedzamy i też dodajemy. Wsypujemy posiekany szczypiorek, sól, pieprz i gałkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Farszem nadziewamy ciasto francuskie nadając dowolny kształt, ja zrobiłam zwykłe paszteciki. Przed pieczeniem smarujemy masłem i posypujemy czarnuszką. Paszteciki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 10 minut, aż paszteciki ładnie się ze złocą.

Komentarze

Podobne przepisy